Deja un comentario

12:00 h Novíssim periodisime, la transgressió necessària

Autèntics especialistes en més per menys

Jofre Marzal

El diari esportiu online ‘panenka’, el projecte ‘365 dies – 365 entrevistes’ i la revista digital ‘Núvol’ són alguns exemples de projectes low cost que han sabut aprofitar la seva oportunitat en un món cada dia més mal remunerat

El periodisme necessita bones idees. Són temps difícils i no és un bon moment per trobar feina. A la gent li agraden els relats; i Panenka, 365d – 365e i Núvol comparteixen les ganes d’explicar històries. Internet ha obert un nou món de possibilitats i hi ha gent capaç de fer coses molt maques. Amés, el paper està morint, fet que, segons Viçens Sanchis “no anul·la la seva compatibilitat amb la xarxa”, i això ha provocat la creació de noves empreses, en general micro, que són exemples de l’ímpetu vocacional que caracteritza la professió de periodista. Segurament, cap dels projectes generarà guanys milionaris, però l’entusiasme que mostraven els tres representants de cada proposta era envejable. Noves idees i actitud crítica. Pura vocació.

En nom de Panenka (titulada així en honor al ex futbolista txecoslovac) va venir el Toni Padilla, integrant de l’equip editor de la revista. La porten 18 persones, amants del futbol però no per això “ganapies que només saben insultar, sinó cinèfils als que també els agrada llegir bons llibres i que saben parlar assenyadament sobre l’esport rei del nostre país”, advertia el Padilla. La idea va néixer a la terrassa d’un bar, entre cerveses, quan l’Aitor Laguna, pare del projecte, va proposar-li als seus companys “fer la revista de futbol que els agradaria trobar al quiosc”. L’octubre de l’any passat sortia el primer número, tot i que els recursos de Panenka sempre han sigut escassos. Però gràcies a la qualitat del seu “futbol llegit” han sortit endavant, sempre amb ganes de guanyar públic i expressar-se lliurement. Actualment tenen uns 3500 lectors mensuals i 1000 suscriptors. La revista funciona i no para de créixer, o almenys no hi ha pèrdues, que avui en dia, tractant-se d’un projecte que no va néixer al despatx d’un gratacels, ja és molt.

L’Oriol Rodríguez és un altre crack. Ha publicat 365 entrevistes en un any, però cada setmana en feia 8 per si alguna fallava. Totes comencen amb la mateixa pregunta: qué volies ser de petit? Ell volia ser futbolista. La finalitat de la currada que s’ha pegat l’Oriol és “conèixer el màxim de gent possible i retratar la seva visió del món”. Entre molts d’altres personatges, ha parlat amb Buenafuente, Ferran Adrià, Jaume Roures, Quim Monzó i Ramon Besa. En general, confessava que “li ha resultat fàcil contactar amb els protagonistes del seu blog i que en general tots han mostrat una bona disposició”. Deia que això potser era per qué  “no hi ha prejudicis cap a nosaltres perquè no venim de cap mitjà. Hi ha molt conservadorisme en el món de la comunicació i es tallen les idees”. Amb insistència i perseverança, l’Oriol ha  posat punt final a aquesta història i ha obtingut un gran reconeixement, clarament merescut. Un altre gran exemple de veu pròpia, jove i intuitiva que ha triomfat gràcies a la constant confiança que li ha donat a la seva idea.

I l’últim en presentar-se va ser Bernat Puigtobella, editor de Núvol.com, una capçalera digital recent nascuda que té l’objectiu d’oferir al mercat català continguts interessants difícils de trobar. El seu model a seguir seria l’Avenç. Més d’un centenar de col·laboradors ja confirmats estan entusiasmats amb el propòsit, que es fer una selecció dels actes culturals que ja no caben als grans diaris i de les converses que es generen a Internet per reconèixer les comunitats que es formen. S’analitza la realitat i ens preguntem, qué falla? Esperarem a veure com evoluciona desitjant-lis tota la sort del món.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: