Deja un comentario

16:30 h Notícies precuinades i llestes per a publicar

Manuel Arroyo: “Si et limites a copiar el comunicat que t’ha enviat un gabinet de premsa estàs fent una feina fatal”

Pau Agustí

El moderador de l’acte i professor de la facultat Daniel Martí ha introduït les jornades fent una breu introducció de la situació actual de low cost als mitjans de comunicació. Posteriorment ha explicat que molts creuen que tot allò que els periodistes presenten com a article és fruit d’un treball independent; és a dir, el mateix periodista ha fet una recerca i obtingut les dades i la informació de primera mà, ha fet una síntesi… i ho ha publicat. Però no és així; prop del 80% de la informació que ens arriba a través dels mitjans de comunicació ha estat redactada per gabinets de premsa, i el periodista s’ha limitat a copiar-ho paraula per paraula.

Per concloure la seva introducció, ha presentat els participants, tots ells gestors d’informació d’empreses o organismes: Josep Maria Miret (director de comunicació del RACC), Manuel Arroyo (director general de Televisió de Dorna Sports) i Albert Roura (director de patrocini i comunicació del Palau de la Música).

El primer conferenciant en parlar ha estat Josep Maria Miret, que ha deixat clara el seu ideal de periodista: “M’agraden els periodistes ben informats i que no es deixin influenciar;  que treballin contrastin la informació que se’ls dóna”. Ha comentat també que és molt fàcil que un gabinet de premsa faci la feina a un periodista; “Només cal copiar-ho i adaptar-ho”.

Miret ha demostrat també el seu menyspreu per les tertúlies als mitjans de comunicació, on gent que diu saber de tot fan discussions superficials en les que s’imposa qui més crida. Ha criticat, també, la situació actual del periodisme a l’Estat, titllant les noticies que rebem de propaganda i remarcant el poder que han perdut els mitjans de comunicació. Tot i així, argumenta, li resta el consol de pensar que tot caos té tendència a reordenar-se i que hi ha Estats (com Itàlia o els EEUU) que encara estan molt pitjor que Espanya.

El segon conferenciant en prendre la paraula ha estat Manuel Arroyo, que ha iniciat la seva explicació demostrant el seu amor pel periodisme (“És un món apassionant!”). Sobre la relació entre gabinets de premsa i periodistes, ha apuntat: “Si el periodista fa bé la seva feina no hi ha lloc per la manipulació. Si et limites a copiar el comunicat que t’ha enviat un gabinet de premsa estàs fent una feina fatal: ni informes ni contrastes”. Per ell, un periodista sempre ha de conèixer més del que un gabinet pugui explicar. I si no “coneix més”, ha d’intuir, inventar, sempre assumint el risc que es pot equivocar.

Arroyo diu, sobre l’alt nivell de sobre-informació en el que vivim, que el bon periodista no s’ha de quedar amb el titular que llegeix, per exemple, al twitter o al facebook; ha de submergir-se dins la notícia.

Per Albert Roura, el tercer en parlar, un periodista duu a terme una feina d’un alt compromís social, ja que són els responsables d’explicar allò que passa (a poder ser, de la manera més útil i noble). Té una visió pròpia, però àmpliament acceptada, sobre la relació entre societat i periodisme: “Els ciutadans fan un contracte amb els periodistes perquè siguin professionals, que expliquin allò que passa en tots els àmbits de la vida. La objectivitat no existeix, però hi ha d’haver, per part del periodista, honestedat i rigor”. Pensa que perquè això sigui possible, els mitjans han de garantir la independència del periodista, protegir-lo (enlloc de sotmetre’l) a pressions i falsedats. Això, tal i com ha lamentat, ara és molt difícil; la majoria d’empreses de comunicació e

spanyoles estan arruïnades o en situacions precàries, només sostingudes per grans inversions privades (Bancs, Partits Polítics…), a les ideologies de les quals s’han de adaptar per “sobreviure”. I això, diu, genera una contradicció; el bon periodista és aquell que va a favor dels ciutadans als que serveix, actuant en llibertat i independència, i actualment els periodistes publiquen allò que interessa al seu mitjà, és a dir, allò que interessa al Banc, Caixa o Partit Polític que hi ha al darrere. Per combatre això, argumenta, cal saber en tot moment a qui serveix un mitjà; això ja no és cosa del periodisme, és una pregunta que el consumidor s’hauria de preguntar “Ens mirem quin dia caduca el iogurt que tenim a la nevera, però ni qui ens menja el cervell. (…) Estem perdent la capacitat crítica, i el periodisme només té sentit si ens permet aproximar-nos a la veritat”. Roura també s’ha referit al rol que ha d’exercir un gabinet: “No pot ser un obstacle per l’evidència. De vegades no cal dir-ho tot, però sempre s’ha de dir la veritat. I mai ha d’amagar-se; per això se’l paga”. Ha recomanat a tots aquells que vulguin treballar algun dia en un gabinet de premsa que treballin abans per una redacció, per tenir un punt d’empatia cap als possibles clients.

Sobre l’alta sobre-informació en la que vivim, Roura, molt eloqüent durant tot el seu discurs,  ha assenyalat que el periodista ja no busca la notícia, sinó que les notícies atrapen al periodista.

Durant els darrers vint minuts de la conferència s’ha obert un torn de preguntes; Arroyo ha estat qui n’ha hagut de respondre més, sobretot en relació amb el mundial de motociclisme, argumentant el perquè  del canvi de canal de televisió per el que s’emetrà el mundial (passa de TVE a Tele5) i explicant com va actuar Dorna quan Marco Simoncelli va morir en carrera: “Es pensa en Simoncelli i en la seva família, no volíem fer un espectacle del que estava passant. Es va fer tot el que el pare de Simoncelli va decidir, sempre tenint present que la seva mare no estava allà, ho estava mirant per la televisió des d’Itàlia”.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: